MR Cihazı

    Aslında bu blogda klasik tıp teknolojilerinden ziyade işlevi pek fazla bilinmeyen veya nasıl çalıştığı merak edilen orjinal cihazlara değinmek istiyorum.Ancak MR cihazı olmadan da olmaz sevgili okurlar.


 
 
 
    Öncelikle nedir bu MR (em-ar) ? ne işe yarar yenir mi içilir mi ?
    MR'ın açılımı ''Magnetic Resonance'' oluyor. Yani manyetik alan kullanılarak görüntüleme yapılıyor işin özü. Halk arasında yaygın olan yanlış bir inanış da bu cihazların radyasyon yaydığıymış. O konuya bir açıklık getirelim arkadaşlar radyasyon falan yok rahat olun. Manyetik alan kullanılıyor adı üstünde. Gerçi manyetik alanı da daha anlaşılır bir hale getirmek gerekir sanırım. Şöyle bir örnek verelim hani dünyanın çevresinde bir manyetik alan var ya bizim pusulalarımızın çalışmasını sağlıyor, güneşten gelen pek çok zararlı ışınların yönünü değiştirip bize ulaşmasını engelliyor, sonraaa şu kuzey ışıklarının oluşmasına falan sebep oluyor ya hani işte o manyetik dalgaların kat kat fazlasının kontrollü olarak vücudunuza yönlendirilmesine yarıyor bu MR cihazı. Tabi böyle söyleyince biraz tırsınç geliyor kulağa, bu ne arkadaş radyasyon gönderin daha iyi diyesi geliyor insanın ama korkulacak bir şey yok elbette. Vücuttan geçen manyetik dalgalar, vücudumuzda bulunan hidrojenlerin protonlarını uyarıyor ve de bunlar ekrana aktarılıyor, çalışma prensibi budur efenim.
    Hangi durumlarda kullanıldığını merak ediyorsunuz eminim. Bunu da şöyle yanıtlayalım bu cihaz dokuları yoğunluğuna göre siyahtan beyaza doğru tonlandırıyor. Bu nedenle de özellikle yumuşak dokularda yararlanılıyor. Beyin, omurilik gibi merkezi sinir sistemlerinde dolayısıyla nörolojik hastalıklarda, fıtık vs. gibi sinir hastalıklarında, kasların görüntülenmesinde menisküste ve daha nicesi...
    Son olarak da yine halk arasındaki bi algıdan bahsetmek istiyorum.MR cihazı tomografi ve röntgen arasındaki farklar , zararlar, kullanım alanı falan felan...
Şimdi MR kardeşi açıkladık zaten bilinen bir zararı yok hamile kadınlarda bile güvenle kullanılabiliyor ve dediğim gibi radyasyon yok sadece manyetik alan var ve radyo frekansı(RF) var. Gelelim röntgene.Bu aslında bir alman fizikçi dayının soyadıdır. Kendisi x ışınlarının mucidi ve röntgen de bunun birimidir. Ama tıpdaki röntgen farklı tabi daha doğrusu x ışınları kullanılan bu cihaza fazla düşünülmeden yaratıcı bir şekilde röntgen cihazı demişler gitmiş.
Röntgende direk radyasyondan faydalanılıyor ve iki boyutlu düzlemde alınan görüntüler söz konusu. Zaten röntgen hemen herkesin bildiği tek alet.
Ama tomografi...Ah o tomografii... Ölüm makinesi kardeşim, cayır cayır radyasyon dayıyorlar vücuda. Hangi dergideydi tam hatırlamıyorum ama çok güncel bir araştırma vardı ve o araştırmaya göre tomografi çekilen 50 kişiden 1 tanesi gelecekte mutlaka kansere yakalanıyormuş. Ancak gel gelelim ki sert dokular sadece bu yöntemle görüntülenebiliyor ve teknoloji daha da gelişene kadar bu yöntemin bir alternatifi yok gibi görünüyor. İş yine biz mühendislere kaldı iyi mi?
   Neyse efendim sonuç olarak MR en zararsız vatandaş böyle örnek vatandaş, röntgen ise ailenin zıpır çocuğu seçildi.Ve Oscar goes tooo Tomografii. Evet tomografi ise haftanın kötü çocuğu seçildi. Şaka bir yana hangi yöntemle olursa olun iyileşmeye hatta hasta olmamaya çalışın, kendinize iyi bakın efendim :)

0 comments:

Yorum Gönder