Ve Nam-ı Diğer 'Akıllı Saatler'

    Son dönemde bildiğiniz gibi her şeyin akıllısı makul sevgili dostlar. Kapitalizm mi bizi buna yönlendiriyor yoksa bizler mi olur olmaz her üründe bir teknoloji, bir dokunmatiklik bekliyoruz bilmiyorum ancak bu trend giderek yükselmeye devam ediyor. Yakında kahve içtiğimiz kupalardan tweet atıp, menemen yaptığımız tavadan fotoğraf beğenmeye başlarsak şaşırmayın efendim.
    Kendimden örnek vereyim; yeni bir fırın aldık eve, işte şöyle zeki, böyle akıllı, turbo pişirmeceli, ultra sessiz, mega lezziz falan felan kitlediler bize fırını, böyle hipnoz olmuş gibi aldık götürdük. Ertesi gün kullanayım dedim tabi önce biraz kurcalıyorum neleri var neleri yok diye. Bir baktım o da ne Wifi Connection yazıyor. Bir anlam veremedim hani ne işe yarayacak wifi bağlantısı internetten yemek tarifine mi bakacağız amaç ne? Neyse biraz kurcalayınca telefonla eşleştirildiğini, oradan kontrol edildiğini falan fark ettim. Tabi bu yemeksepetine yaradı; o kadar uğraşınca çok acıkıp sipariş verdim yine fırını kullanamadık.
    Bir de yeni bir 'şey' keşfettim kendisine bluetoothlu selfie çubuğu deniyor. Ucuna telefonu takıp uzaktan selfie çekmiş oluyormuşsun. Uzaktan selfie?  Selfie, ama uzaktan !! Klasik fotoğraf çekimini selfie diye yutturmanın endüstriyel versiyonu gibi gelmiyor mu size de? Ver birisine çeksin abi! Ama olur mu tepeden, üstten çekim yapılacak, çubuksuz olmaz !
    Neyse efendim elbette bu her şeyi akıllandırma trendinden saatler de fazlasıyla nasibini almış durumda. Lakin bu sefer bir fark var; her ne kadar Türkiye'de günümüz itibariyle pek fazla tutulmasa da dünyada sansasyon yaratmış durumda. İnsanlar belki yılların hoolywood yapımı ajan filmleri kültüründen, belki de havalı olduğu için bu yeni nesil akıllı saatlere ciddi ilgi gösteriyor.
    Her ne kadar şu an için emekleme döneminde saysak da bu akıllı saatler çok ciddi potansiyele sahipler. Küreselleşmiş dev telefon, bilgisayar ve saat şirketleri de durumun farkında olacak ki bu akıllı saatlere çok ciddi yatırımlar yapmaya başlamışlar.
    Elbette çok fazla özellik söz konusu ancak bizler prensip gereği sağlıkla ilgili yönlerine değineceğiz. Öncelikle bir marka var ki bu cihazı sırf kullanıcılar daha sağlıklı yaşasın diye geliştiriyor adeta. Bu marka son zamanlarda biraz arka planlarda kalmış olan Microsoft. Adamlar öyle bir saat geliştirmiş ki gerçekten sağlığına, sporuna biraz dikkat etmek isteyenler için pek çok nimeti barındırıyor. İşte o saat(Microsoft band)


                         ==>>Microsoft Band
 

    Ürün tek sarj ile 2 - 2.5 gün boyunca çalışabiliyor. Birbirinden farklı 10 tane alıcı(sensör) sayesinde kullanıcısının kalp ritmini, vücut sıcaklığını, yaktığı kalori miktarını, güneşe ne kadar süre maruz kaldığını ve hatta yaşadığı stresi dahi ölçebiliyor. Akıllı saat konusunda yoğun çalıştıklarını ve bu ürünün başlangıç olduğunu belirten şirket, akıllı telefonda bulamadığı ilgiyi saatlerden bekliyor gördüğümüz kadarıyla.
    Microsoft dışındaki markalar da sağlıkla ilgili özelliklere sahip elbette. Hatta nabız ve kalori ölçme hemen her markanın ortak özelliği diyebiliriz. Ancak bunlardan başka ekstra bir sağlık teknolojisi eklenmemiş saatlere. Sadece Samsung ekstra bir şeyler yapmış onlara değinelim birazcık.
    Samsung galaxy gear fit ürünün adı. Ekstra olarak fitness koçu diye bir özellik var cihazda. Nabzınızı, vücut sıcaklığınızı anlık olarak ölçebildiği için sizi de aynı şekilde anlık olarak yönlendirerek en yüksek verimi alıyor cihaz.


          ==>>(Samsung Galaxy Gear Fit)



    Her şey iyi hoş da takıldığımız küçük bir yer var abi; telefon ürettiklerinde telefonda diyet, spor vs. bir uygulama yok. Çünkü uygulama marketlerinden kendimiz beğendiğimiz uygulamayı alıp indiriyoruz. Yani Microsofta bakarsanız orada uygulamadan ziyade farklı bir sensör ve bu sensörü direk kullanan bir program söz konusu. Ama samsung uygulama yazıp millete özellik diye kakalıyor gibi bir izlenim oluştu bilmem katılır mısınız? Tabi pek çok teknoloji otoritesine göre de yapılması gereken bu. Yani siz sensörleri koyun, uygulama geliştiriciler de sizin yerinize düşünüp uygulamaları geliştirerek app marketlere koysunlar. Çok mantıklı bir yaklaşım. Telefon dünyası da bu şekilde yürüyor sonuçta. Biz de o yüzden akıllı saatlerle ilgili geliştirilmiş uygulamaları da araştırdık ve derlediklerimizi buyurun paylaşalım.
    İlk gözümüze çarpan ilaç kullanımı takip uygulaması. Kullandığınız ilaçları ve almanız gereken saatleri girdikten sonra sizi düzenli olarak takip ediyor, uyarıyor, üstelik bunu büyük puntolu yazılarla ve/veya sesli olarak yapıyor. Yani ilaçlarını unutma problemi yaşayan herkes için ama özellikle tonton teyzeler ve amcalar için kullanılabilecek harikulade bir uygulama.


    Bunun dışında sağlam spor programlarından birini seçip saat yardımıyla düzenli uygulayacağınız spor & fitness uygulamaları da çok sayıda bulunuyor. Son olarak da gözümüze çarpan diyabet asistanı uygulaması oldu. Bu uygulamada aklınıza gelecek hemen her yiyeceğin glisemik indeksinden kalorisine kadar pek çok bilgi bulunuyor. Bu tarz uygulamaların Türkçe versiyonlarını da yakında görürüz umarım.



0 comments:

Yorum Gönder